Blog

Empatia la locul de munca

Asa cum ne arata Wikipedia, “empatia (din greaca veche în, în interior și suferință, ceea ce suferi) este capacitatea de a recunoaște și, într-o oarecare măsură, de a împărtăși sentimentele (cum ar fi tristețea sau fericirea) care sunt experimentate de către o altă ființă, chiar dacă aceasta nu le exprimă explicit. O persoană are nevoie de a avea un anumit grad de empatie înainte de a putea să fie capabil să simtă compasiune.

Din punctul de vedere al psihologiei, empatia reprezintă o identificare, prin trăire, cu alte persoane, printr-o interpretare a EU-lui altora după propriul EU, în timp ce din punct de vedere filozofic, empatia este o formă de cunoaștere a altuia, în special a eului social sau a ceva, apropiată de intuiție, deci, tot o interpretare a eului altora după propriul nostru EU.”

Observam din ce in mai mult ca empatia este in centul atentiei mai ales in ultimii doi ani in plin context pandemic.

Conceptul si ideea de empatie sunt adesea utilizate la locul de munca, cu scopul de a uni oameni, echipe, nivele de management.

De ce este empatia atat de importanta la serviciu si mai ales in zona de Resurse Umane (HR)?

In primul rand, cu totii intampinam provocari atat in viata profesionala cat si in cea personala. Oamenii de HR ar trebui sa inteleaga sentimentul de empatie, sa il promoveze in cadrul echipelor si a nivelelor de Hiring Manageri si sa il dezvolte in cadrul unor sesiuni active de training. Revenind la provocari, stim deja ca dead-line-urile stranse, task-urile complexe nu fac altceva decat sa ne scoata din zona de confort, iar cu suport la nivel de empatie putem crea un nivel optim de engagement in cadrul echipelor.

In al doilea rand, empatia ne ajuta enorm, mai ales cand gestionam, coordonam si dezvoltam echipe multi-culturale, echipe mixte din toate punctele de vedere si mai ales echipe care lucreaza in regim telemunca/remote. Deja stim ca regimul telemunca functioneaza, stim ca experientele din pandemie fie ne-au unit datorita empatiei, fie ne-au creat ziduri la nivel de comunicare tocmai din cauza lipsei de empatie.

Cum putem traduce in limbajul corporate empatia?

Empatia inseamna sa te pui in pantofii celuilalt, inseamna sa intelegi presiunea care vine pe bugete si pe echipe si inseamna sa fii capabil sa insufli sentimentul de responsabilitate intregii echipe. Empatia poate insemna mai multa transparenta si mai multa intelegere in lucrurile aparent marunte.

Vedem atat in articolele de specialitate cat si in social media ca oamenii si angajatii in general ajung sa dezvolte sentimente sau emotii neproductive tocmai din cauza lipsei de empatie. Linia intai de management ar trebui sa fie atenta atat la limbajul nonverbal, cat si la cel paraverbal. Ar trebui sa stie atunci cand un coleg nu se simte comfortabil sa acceseze un meeting video, sau cand are nevoie de o zi sa-si incarce bateriile pentru ca lucreaza alaturi de familie iar in paralel are grija si de copii. Empatia se traduce in linii mari prin gesturi, actiuni si foarte multa ascultare activa. Lucrurile care poate pentru Manageri ar putea parea mici, pentru echipe conteaza. Oamenii de HR sunt primii care ar trebui sa fie atenti la nivelul de engagement al echipelor si al Managerilor din organizatii.

Daca este folosita corect in cadrul unor programe de training, empatia, poate fi un real tool prin care sa iti dezvolti angajatii, poate aduce rezultate fantastice la nivel de performante si mai ales la nivel de retentie in companii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *